KAZÁNCSERE, KAZÁNHÁZ FELÚJÍTÁS A TÁRSASHÁZBAN

2024. 04. 18.

MIÉRT, MIT, MIKOR, HOGYAN ÉRDEMES TENNI?

A most következő írásunkkal átfogó képet adnunk arról, hogy hogyan is zajlik egy kazánház felújítás/kazáncsere/fűtéskorszerűsítés egy társasház esetében. A legtöbb esetben nem is gondoljuk, hogy milyen lépéseknek kell megelőznie a folyamatot, és mennyi szakember összehangolt
munkájára van szükségünk ahhoz, hogy ez megtörténhessen, de ne rohanjunk ennyire előre!

Akár önálló fűtésünk és melegvíz-ellátásunk van, akár központi kazánházzal rendelkező társasházban lakunk, nekünk elsősorban nem egy műszaki termékre van szükségünk, amit jelen esetben kazánnak hívunk, hanem komfortra, a lakásunkban melegre és a melegvízre van szükségünk a mindennapi kényelmünkhöz.

Amíg ezek megvannak, nem is gondolkodunk készülékcserén, korszerűsítésen még akkor sem, amikor ezzel nemcsak a környezetünket terhelnénk kevesebb károsanyaggal, hanem a korszerűsítésnek köszönhetően még a rezsiköltségeink is jelentősen csökkenhetnének.

Gyakran elhangzik az, hogy amíg működik, addig nem kell hozzányúlni, addig minek cseréljük le stb. Ezek a megállapítások bizonyos szempontból érthetőek is, viszont amikor a régi berendezések már nem tarthatóak életben, akkor szokott jönni a kapkodás és az azonnali megoldás keresése. Ilyen esetekben, ha csak nekünk, mint tulajdonosnak kell dönteni, az sem egy egyszerű folyamat, és időt vesz igénybe, de ha társasházban lakunk, akkor a többi tulajdonostárssal is egyeztetni kell, és össze kell hívni a közgyűlést. A közgyűlésen pedig a jelenlévő tulajdonosok többségének meg kell szavaznia esetünkben a kazáncserét.

 

A képen szereplő budapesti kazánház esetében is ezen a folyamaton kellett végigmennie a lakóközösségnek. Ezt megelőzte természetesen előzetes felmérés, ajánlatkérés a munkálatokra. Amennyiben a tulajdonosok többsége megszavazta és elfogadta a kazánház felújítását, kazánok cseréjét, egy összehangolt folyamat veszi kezdetét. Ez a folyamat rengeteg olyan lépésből áll, ami földi halandó számára nagyon „veszélyesen” hangzik, mint például műszaki egyeztetés, tervezés, engedélyeztetés, a régi berendezések kiszerelése, kibontása, az új készülékek elhelyezése, szakszerű bekötése, majd a végén az elindítása, természetesen közben a munkavédelmi, tűzvédelmi, érintésvédelmi előírások szigorú betartása mellett.

A szóban forgó kazánház esetében az egész folyamat kb. 1,5 hónapot vett igénybe, és már az első fűtési szezon után több mint 20% megtakarítást tapasztaltak a gázfogyasztás tekintetében, emellett a korszerűbb energiatakarékos szivattyúk is kevesebb energiát fogyasztanak, és az egész rendszer szabályzása is sokkal korszerűbb lett. Ezen felül a kivitelezést lebonyolító partnercégünk (K-Láng Kft) egy épületfelügyeleti rendszeren keresztül egy nagyon korszerű szolgáltatást is nyújt, ami azt jelenti, hogy távolról is látják az esetleges hibajelzéseket, üzemállapotokat, és ez nagymértékben növeli az üzembiztonságot és a lakók kényelmét.

Amennyiben az Önök társasházában is időszerű a fentieken elgondolkodni, keressenek minket bizalommal, illetve kérdéseiket feltehetik a THT által szervezett budapesti konferenciákon és/ vagy majd a vidéki helyszíneken.